XII. Tarna-völgyi Katonai és Gasztronómiaia Találkozó beszámoló

   Az Apró Paták Hagyományőrző szakosztálya idén is részt vett a 1849. évi Kápolnai csata emlékére szervezett találkozón. Fotók és beszámoló alább.

Péntek este indultunk útnak két autóval konvojban. Volt, hogy a vezető autót szem elől vesztettük az autópályán és egy ismeretlen autó után lehajtottunk a rossz kijáraton, de szerencsére kis kitérő után a jó irányba folytattuk utunkat. Szerencsére hamarabb megérkeztünk, mint tavaly. 22 óra után nem sokkal már regisztráltunk, felvettük a korabeli bőséges élelmiszeradagokat (kolbász, kenyér, szalonna, hagyma, fokhagyma), elfoglaltuk a szállásunk és berendeztük a saját korszakos kiállításunkat melyben idén a honfoglalás kora és a 16-17. századi magyar és török ruházatok és felszerelések kaptak helyet.

Szombat reggel korai ébresztő után reggeli majd szemle és felvonulás következett. Utána elindultunk a Kápolnai ütközetre, mely a sportpályán indult. Csapatunk az osztrák tábort erősítette. Néhány összecsapás után üldözéses csata következett erdőn-mezőn át. A magyar sereget a faluba üldöztük. Közben természetesen ahol tudtunk, ejtettünk foglyokat is. A faluban ismét ütközet következett, tűzpárbaj és közelharc.
A csata után a minősítő verseny részeként a korábban kihúzott sérüléseket kellett szakszerűen ellátni. Csapatunknak egy combcsonttörést kellett ellátnia, mely feladatot sikeresen teljesítettünk. Következett az akadályverseny, mely palánkok átugrásából, drótakadályon való futásból, logó fa kuglik közötti manőverezésből és szuronyrohamból állt. Persze időre kellett végezni az egész csapatnak, ami a nagy létszámunkat tekintve sikerült is.

Ebédidőben ismét meglátogattuk az egyik helyi kisvendéglőt, ahol éhségünket és szomjunkat oltottuk. Kipihentük a délelőtti fáradalmakat és erőt gyűjtöttünk a délutáni folytatáshoz.
Délután Kálba mentünk díszszemlére, koszorúzásra és természetesen a csata folytatására. A délután további részében kis pihenő, aztán este eredményhirdetés és bál következett.

Nagy örömünkre szolgált, hogy idén is több kategóriában nyertünk:

Gádoros Miklós Biztonsági Katonai Hagyományőrző Emlékverseny (gyalogos összesített csapatverseny) I. helyezés,
Nemzetiségi kategória I. helyezés.
A csataterek borversenyén a siklósi borunk ezüstérmet szerzett.
A saját korszakos kiállításunkat szintén elismerő dicséretben részesítették.

Jött a mulatás és az elő zenés bál, ahol idén is jól szórakoztunk. Vasárnap a tábor bontás és körleti rend helyreállítása után útnak is indultunk, de még a faluban ismét betértünk a kedvenc kisvendéglőnkbe egy kis reggeli francia pirítós, kávé, forró csoki vételezés gyanánt. Irány haza és ebédidőre már otthonába érkezett a csapat. Idén ismét sok szép élménnyel lettünk gazdagabbak, szép emlékekkel tértünk haza.

Fotóink a facebookon ide kattinva.

Fotók, cikkek a médiában:

Heol.hu